Kercova Forum

Kercova Forum

Welcome To Kërçova Forum


  Largesia e planeteve ndaj diellit !

  M4LK4
  M4LK4
  Admin

  Posts : 70
  Join date : 2009-08-27
  Age : 23
  Location : Kercova

  Largesia e planeteve ndaj diellit ! Empty Largesia e planeteve ndaj diellit !

  Post by M4LK4 on Fri Aug 28, 2009 1:43 am

  Sa eshte largesia e planeteve nga Dielli ?

  Për t’ ju përgjigjur kësaj pyetje, duhet të merrët parasyshë distanca e cdo planeti nga dielli.
  Para se të fillojmë, egzistonë një term apo njësi në astronomi që duhet ta mbajmë në mend:
  “Njesinë Astronomike” .

  Një njesi astronomike është e barbartë me distancen në mes të tokës dhe diellit që është diku rreth 149,600000 km.

  Gjithashtu duhet të dini se të gjitha planetet lëvizin rreth diellit nëper trajëktore eliptike. Kjo do të thotë se distanca e tyre mund të ndryshohet në varësi se në cilën pikë të orbites gjinden. Astronomet pikën më të largët të planetit ndaj diellit e quajtën Periherl, ndërsa pikën më të afërt Ahel.

  Si një bonus shtesë do tju bejë me dije edhe pikën më të afërt të planetit ndaj tokës.
  Largesia e planeteve ndaj diellit ! Solarsystem1-580x464Merkuri

  Pika më e afërt ndaj diellit: 46 milionë km ( 0.307 njesi astronomike )

  Pika më e larget ndaj diellit: 70 milionë km ( 0.466 njesi astronomike )

  Mesatarja e largesisë është : 57 milionë km (0. 387 njesi astronomike )

  Pika më e afërt e Merkurit ndaj Tokes eshte 77.3 milionë km.


  Venera

  Pika më e afërt ndaj diellit: 107 milionë km ( 0.718 njësi astronomike )

  Pika me e largët ndaj diellit: 109 milionë km ( 0.728 njësi astronomike )

  Mesatarja e largesisë është: 108 milionë km ( 0.722 njësi astronomike )

  Pika më e afërt e Veneres ndaj Tokes është 40 milionë km.


  Toka

  Pika më e afërt ndaj diellit: 147 milionë km ( 0.98 njësi astronomike )

  Pika me e largët ndaj diellit: 152 milionë km ( 1.1 njësi astronomike )

  Mesatarja e largesisë është: 150 milionë km ( 1.0 njësi astronomike )


  Mars

  Pika më e afërt ndaj diellit: 205 milionë km ( 1.38 njësi astronomike )

  Pika me e largët ndaj diellit: 249 milionë km ( 1.66 njësi astronomike )

  Mesatarja e largesisë është: 228 milionë km ( 1.52 njësi astronomike )

  Pika më e afërt e Marsit ndaj Tokes është 65 milionë km.


  Jupiteri

  Pika më e afërt ndaj diellit: 741 milionë km ( 4.95 njësi astronomike )

  Pika me e largët ndaj diellit: 817 milionë km ( 5.46 njësi astronomike )

  Mesatarja e largesisë është: 779 milionë km ( 5.20 njësi astronomike )

  Pika më e afërt e Jupiterit ndaj Tokes është 588 milionë km.


  Saturni

  Pika më e afërt ndaj diellit: 1.3 bilionë km ( 9.05 njësi astronomike )

  Pika me e largët ndaj diellit: 1.51 bilionë km ( 10.12 njësi astronomike )

  Mesatarja e largesisë është: 1.43 bilionë km ( 9.58 njësi astronomike )

  Pika më e afërt e Saturnit ndaj Tokes është 2.57 bilionë km.


  Urani

  Pika më e afërt ndaj diellit: 2.75 bilionë km ( 18.4 njësi astronomike )

  Pika me e largët ndaj diellit: 3.0 bilionë km ( 20.1 njësi astronomike )

  Mesatarja e largesisë është: 2.88 bilionë km ( 19.2 njësi astronomike )

  Pika më e afërt e Uranit ndaj Tokes është 2.57 bilionë km.


  Neptuni

  Pika më e afërt ndaj diellit: 4.45 bilionë km ( 29.8 njësi astronomike )

  Pika me e largët ndaj diellit: 4.55 bilionë km ( 30.4 njësi astronomike )

  Mesatarja e largesisë është: 4.50 bilionë km ( 30.1 njësi astronomike )

  Pika më e afërt e Neptunit ndaj Tokes është 4.3 bilionë km.


  Po ashtu e kemi futur dhe plutonin edhe pse ky i fundit nuk është më një planet.


  Plutoni

  Pika më e afërt ndaj diellit: 4.44 bilionë km ( 29.7 njësi astronomike )

  Pika me e largët ndaj diellit: 7.38 bilionë km ( 49.3 njësi astronomike )

  Mesatarja e largesisë është: 5.91 bilionë km ( 39.5 njësi astronomike )

  Pika më e afërt e Plutonit ndaj Tokes është 4.28 bilionë km.

   Current date/time is Mon Oct 21, 2019 5:01 pm